Teknolojilerin kapladığı hacim gün geçtikçe azalıyor. Piyasadaki hemen her cihazın tarihinde kendisinden daha büyük boyutlu ağabeyleri var. Üretim teknolojilerinin gelişmesi sayesinde aslında sadece küçülme değil, farklı ürünler de tek bir yapıya sığdırılabiliyor. Buna en güzel örnek kuşkusuz akıllı telefonlar. Hatırlarsanız ilk dijital fotoğraf makineleri 1.3 MP ya da 2.1 MP gibi çözünürlük değerleri sunuyordu ve şimdi günümüzün standart bir akıllı telefonunda bile artık söz konusu değerlerin birkaç katını görebilmek mümkün olabiliyor. Benzer şekilde akıllı telefonlar özellikler kazanmaya başladıkça müzik çalar, avuç içi bilgisayar ve hatta taşınabilir oyun konsolu gibi cihazları da ciddi anlamda tehdit etmeye başladı. Uzakdoğu'dan gelen son haberler ise üretici firmaların basit bir projeksiyon cihazı içeren akıllı telefonların üretimine yoğunlaştığı yönünde. Yani önümüzdeki birkaç yıl içinde akıllı telefonunuzun içinde yer alan fotoğraf ve videoları odanızın duvarına ya da tavanına yansıtarak izleyebileceksiniz. İlk duyduğunuzda inanması zor geliyor değil mi? Gün geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe akıllı telefonlara sığdırılacak teknolojilerin artacağına hiç şüphe yok. Söylediklerimiz elbette diğer tüm cihazlar ve çok fonksiyonlu yazıcılar için de geçerli.
Nedir bu "çok fonksiyonlu" dedikleri?
Yazıcılarda da günümüzün trendi çok fonksiyonlu olanlar. Yazıcı, tarayıcı, fotokopi makinesi ve hatta faks (bazı modellerde) gibi ayrı ayrı satın alınabilecek ürünlerin tümü "çok fonksiyonlu" çatısı altında buluşmuş durumda. Tüm ürünlerin ayrı ayrı satın alınması hem maliyet, hem de çalışma alanı açısından olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Biraz önce bahsettiğimiz akıllı telefon örneğinde olduğu gibi çok fonksiyonlu yazıcılar da işin özünde birkaç teknolojik cihazın bir araya getirilmiş olmasından ibaret.
Çok fonksiyonlu sınıfında yer alan ürünlerin birçoğu son kullanıcılara hitap etmesi açısından profesyonel seviyede bileşenler içermese de, daha fazlasına ihtiyaç duyan kullanıcıların her zaman ayrı olarak bileşenleri temin etme şansı bulunuyor. Örnek vermek gerekirse; bugün çok profesyonel bir tarayıcıya ihtiyacınız varsa ayrı bir şekilde edinebilirsiniz. Fiyat da alacağınız ürünün yetenekleri doğrultusunda değişecek ve yükselecek. Örneğin; akıllı telefonlardaki kameralar da günlük kullanımda çoğu zaman yeterli gelse de profesyonelce bu işi yapmak isteyenler için her zaman DSLR gibi alternatifler olmuştur ve olacaktır. Ama genel anlamda "çok fonksiyonlu" sınıfında yer alan ürünler birçok kullanıcının ihtiyacına cevap verecek nitelikte. Yeterlilik seviyesinde sunulan ürünlerden daha fazlasını aramak çoğu zaman gereksiz oluyor.
Neden çok fonksiyonlu seçmeliyiz?
Bugün A4 büyüklüğünde yeni bir tarayıcı satın almak isteseniz 100 TL'yi gözden çıkartmanız gerekiyor. Mürekkep püskürtme teknolojisine sahip renkli yazıcılar ise kısmen daha uygun fiyatlı ve 70 TL'ye bulunabiliyor. Fotokopi ve faks makineleri ise genelde ofis standartlarına göre üretildiğinden taleplere hızlı ve ekonomik şekilde cevap verebilmeleri adına yüksek fiyatlı oluyor. Dolayısı ile tek başına bir ev ya da küçük çapta ofis kullanıcısının bu denli yatırıma girmesi doğru olmuyor. Çok fonksiyonlu yazıcılarda ise tarayıcı, yazıcı ve fotokopi gibi özellikler standart. Bazı modellerde faks özelliğini de görebilirsiniz. Günümüzde 85 TL'ye bile çok fonksiyonlu yazıcı satın alabiliyorsunuz. Üstelik birden fazla cihazın kalabalığı ile de uğraşmamış oluyorsunuz. Çevrenizde bulunan küçük dükkanlara ya da bilgisayarla ilgili olan kişilere dikkatle baktığınızda yazıcı tercihlerinin çok fonksiyonlu bir modelden yana olduğuna mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Kısacası çok fonksiyonlu yazıcılar sayesinde birçok kullanıcının ciddi masraflardan kurtulduğu gerçeğini görmezden gelmemek gerekiyor. Size de tavsiyemiz eviniz ya da küçük çapta olan ofisiniz için yeni bir yazıcı alacaksanız tercihinizi mutlaka çok fonksiyonlu bir üründen yana yapmanız yönünde. Baskı teknolojisi tercihini ise kullanım sıklığına bağlı olarak mürekkep püskürtmeli ya da lazer ürünlerden yana yapmalısınız.
Fotoğraf baskısı avantajı
Gelişen teknoloji ile beraber artık renkli baskı özelliği bulunan tüm yazıcılarda fotoğraf baskısı gerçekleştirilebiliyor. Çok fonksiyonlu yazıcılar da bahsi geçen gruba dahil. Hatta giriş seviyesindeki uygun fiyatlı modeller dışında sunulan seçenekler genelde bu işlev için çeşitli özelliklerle donatılıyor. Örneğin; ürünlerde bellek kartı okuyucu ya da USB girişi sunulabiliyor ve böylelikle bilgisayarınız o an çalışmasa bile fotoğraflarınızın kayıtlı bulunduğu bellekten baskı şansına sahip oluyorsunuz. Bellek ürünlere takıldığında kısa sürede algılanıyor ve fotoğraf dosyaları, varsa LCD ekran vasıtasıyla karşınıza getiriliyor. Basılacak olan fotoğrafın seçimi kontrol tuşları sayesinde gerçekleştiriliyor. Eğer fotoğrafın kırpma, kesme ve efekt gibi düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız yazıcılardaki dahili yazılımlar sayesinde bilgisayar başında olmadan durumun üstesinden gelebilirsiniz. Eğer çok ucuz bir yazıcı bakıyorsanız ekransız olma ihtimalini de unutmayın.
Mürekkep püskürtmeli ürünler artık geçmiş zamanın aksine CMYK esaslarına göre baskı gerçekleştiriyor ve bu doğrultuda dört adet ya da -ara tonlar nedeni ile- daha fazla kartuşla birlikte satışa sunuluyor. Öncesinde renkli ve siyah olmak üzere iki farklı kartuş bulunurdu ve renkli kartuştaki herhangi bir rengin bitmesi durumunda kartuşun tümünü değiştirmek gerekirdi. Günümüzde ise renkler ayrıştırılmış olduğu için sadece biten kartuşu yenilemek yeterli oluyor. Öte yandan yazıcı üreticileri mürekkep tasarrufuna da ciddi şekilde yönelmiş durumdalar. Fotoğraf baskısı için özel olarak üretilmiş kartuşları ve kağıtları kullanmanız durumundaysa A4 boyutuna (297 x 210 mm) kadar yüksek kalitede baskı alabilirsiniz. Elbette yazıcılara fotoğraf göndermenin tek yolu dahili USB girişini ya da bellek kartı okuyucuyu kullanmak değil. Çok fazla olmasa da piyasadaki bazı ürünlerde Bluetooth desteğini de görebilirsiniz. Böylelikle akıllı telefonunuzdan ya da bir taşınabilir bilgisayardan yazıcınıza kablosuz olarak fotoğraf transfer edebilirsiniz. Lazer sınıfında ise renkli baskı yapan ürünlerle karşılaşabilmek mümkün. Fakat çözünürlük ve yazıcı edinme maliyetleri ile fotoğraf baskısında lazer ürünleri tercih etmenizi önermiyoruz. Tatil dönüşü fotoğraflarınızı basmak gibi bir hobiniz varsa tercihinizi mürekkep püskürtmeli ürünlerden yana yapın. Yazıcınızı kalabalık bir ofiste kullanacaksanız ya da "baskıyı fotoğrafçı yapıversin" diyorsanız o halde lazer teknolojisini seçmek en mantıklısı olacak.
Bağlantı seçenekleri
Eski yıllarda yazıcı bağlantısında vazgeçilmez olan paralel arabirim artık anakartların üzerinde bile bulunmuyor ve yerini evrensel bir standart olan USB'ye bıraktı. Piyasadaki tüm ürünlerin USB bağlantı desteği var ve farklı olarak bazı ürünlerde ethernet arabirimi ile de karşılaşabilmeniz mümkün. Bildiğiniz gibi USB arabirimi sayesinde bağlantı sadece tek bir bilgisayar üzerinden yönetiliyor. Ethernet bağlantısında ise yazıcı ağ üzerinden kendisine bir IP adresi alıyor ve ağdaki tüm bilgisayarlar tarafından erişilebilir hale geliyor. Yazıcı kurulumunun yapıldığı tüm bilgisayarlar baskı işlemi gerçekleştirebiliyor. Yani demek istediğimiz ethernet destekli bir çok fonksiyonlu yazıcı size temel olarak birden fazla bilgisayar tarafından kontrol edilebilme avantajı sağlayacak. Peki, hali hazırdaki yazıcınızda ethernet arabirimi yoksa bu desteği kazandırabilir misiniz? Evet bu mümkün, USB Print Server adındaki cihazlar ile marka ve model fark etmeksizin tüm yazıcıları ağda paylaşıma açabilirsiniz. Siz yine de ofis kullanımı ya da birden fazla erişim düşünüyorsanız ethernet arabirimine özen gösterin. Bir diğer önemli nokta ise kablosuzluk. Piyasadaki bazı ürünlerde kablosuz ağ desteğini de görebilmeniz mümkün. Çok yüksek fark olmamakla birlikte tercihinizi kablosuz ağ desteği sunan bir üründen yana yapmanız faydanıza. Böylelikle yazıcınız kablosuz olarak ağınızdaki yönlendiriciye ya da erişim noktasına bağlanabilir ve ağda çalışan tüm bilgisayarlar hiçbir ek kablo kullanmadan erişim sağlayabilir.
Önemli bir nokta da ağ ürünlerinde bulunan USB arabirimleri. Paylaşım sağlayan arabirimler hem taşınabilir diskleri ağ ortamına açıyor, hem de USB bağlantılı yazıcılara ağ desteği kazandırarak IP veriyor. Dolayısıyla modeminizde veya yönlendiricinizde USB arabirimi varsa USB Print Server almanıza gerek kalmayabilir.
Mürekkep püskürtmeli mi, yoksa lazer mi?
Hemen hemen tüm yazıcı seçimleri için geçerli olan bu soru çok fonksiyonlu yazıcılarda da kullanıcıların kafasını kurcalayan en önemli noktalardan biri. Hatta yazımızda da sürekli olarak bahsettik; mürekkep püskürtmeli ve çok fonksiyonlu yazıcıların birbiri karşısında önemli avantajları ve dezavantajları var. Öncelikle yazıcınızı ne sıklıkta ve ne için kullanacağınızı düşünmelisiniz. Gün içinde sık sık baskı almayı planlıyorsanız lazer yazıcı kuşkusuz en iyi seçenek olacaktır. Fakat ayda yılda bir işiniz düştüğünüzde çıktı alacaksanız baskı ile olmasa da edinme maliyeti açısından mürekkep püskürtmelilerin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Daha az yer kaplayan, daha hafif ve daha ekonomik olan mürekkep püskürtmeli yazıcılar söz konusu fotoğraf baskısı olduğunda da lazer yazıcılara karşı avantaj sağlamayı başarıyor. Sık sık baskı alma ihtiyacınız oluyorsa ya da sürekli boşalan kartuş maliyetleri canınızı sıkmaya başladıysa seçiminizi lazerden yana yapmanız mantıklı olacaktır. Lazer yazıcılarda baskı çok daha ekonomiktir, fakat eskisi kadar olmasa da gerek kapladıkları yer, gerekse enerji tüketimi lazer yazıcıların en büyük sorunlarından biri. Günümüzde mürekkep püskürtmeli yazıcı üreten firmalar sürekli olarak maliyet düşürücü teknolojilerle ilgileniyorlar ve teknolojinin lazerin karşısında gücünü kaybetmesini engellemekte hayli başarılılar.
Sonuç olarak...
Şöyle bir baktığımızda standart bir mürekkep püskürtmeli yazıcının 60 TL'ye alınabildiğini görüyoruz. Yani artık dışarıda baskı alıp aynı parayı kırtasiyeciye ödemenin hiçbir anlamı yok. Mantıklı yaklaşımımızı koruduğumuzda çok fonksiyonlu mürekkep püskürtmeli ürünlerin de 85 TL'den başladığı dikkatimizi çekiyor. Fotokopi ve tarama özellikleri için aradaki fark düşünmeden verilebilir. Dolayısıyla günümüzde artık çok fonksiyonlu olmayan yazıcıların artık pek bir albenisi yok. Baskı teknolojilerinden ve fotoğraf basmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini de kaleme aldık. Artık size güzel bir yazıcı seçmesi kalıyor. Dünya devi markaların kullanıcılara sunduğu hem mürekkep püskürtmeli, hem de lazer teknolojili birçok kaliteli seçenekten bahsedebilmek mümkün.
Author: Thomas Ross
Last Updated: 1703662082
Views: 848
Rating: 4.7 / 5 (59 voted)
Reviews: 93% of readers found this page helpful
Name: Thomas Ross
Birthday: 1909-03-12
Address: 933 Green Green Apt. 627, Matthewmouth, AK 34634
Phone: +3835415931601717
Job: Event Planner
Hobby: Role-Playing Games, Table Tennis, Baking, Reading, Video Editing, Card Collecting, Sculpting
Introduction: My name is Thomas Ross, I am a spirited, lively, multicolored, variegated, striking, expert, fearless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.